АРТЕРИКО Е природен фитопрепарат додаток во исхраната. Се користи за подобрување и одржување на здравјето на целиот кардиоваскуларен систем.

Се користи како додаток во исхраната за олеснување на симптомите и тегобите кои постојат како резултат на слаба артериска и венска циркулација, длабока венска тромбоза, варикозни вени, атеросклероза, гангрена, диабетичен улкус, покачен и нерегулиран крвен притисок.

Дејството на коктел Артерико е збир од позитивните ефекти кои ги имаат активните супстанции во билките и виното, и меѓусебно се надополнуваат. Тоа се должи на неговиот состав од висококвалитетно црно вино, и билки кои се внимателно одбрани по нивниот состав, количество и квалитет. Црното вино претставува комплекс од мешавина од биоактивни компоненти, од кои најзначаен е полифенолната супстанција ресвератрол.

Ресвератролот како антиоксиданс делува на ниво на клетка. Ги уништува штетните супстанции ( слободни радикали) кои може да ја уништат клетката, ја чуваат проодноста на крвните садови спречувајки го налепувањето на масни материи на артериите и нивното болкирање (антитромбогено дејство).

На овој начин го смалуваат ризикот од болести на срцето. Дејствува вазопротективно (ја зголемува елестичноста на крвните садови), антиинфалматорно, го зголемува имунитетот, анти- мутагено, го забавува процесот на стареење на организмот. Билките кои ги содржи коктел Артерико се богати со етерични масла, витамини, антоцианиди, фалвоноиди, фитостероли.Овие активни супстанции делуваат антимикробно, антивирално, антиинфалматорно, аналгетично и поволно на цнс, вазодилататорно, антиспазмолитично, и друго.

Со употреба на Артерико постепено се елиминираат наслагите (плаките) кои се настанати на крвните садови.Тие наслаги се богати со фиброзни материи и маснотии кои со нивно наголемување доаѓа до стеснување на крвните садови односно атеросклероза. Со тоа се нормализира протокот на крв а со тоа и на кислород и хранливи материи во сите делови на организмот.

Со топењето на наслагите кои биле на крвните садови се регулира крвниот притисок, се намалува нивото на триглицериди и холестерол, се подобрува работата на срцето, се намалува можноста од срцеви и мозочни удари, се забрзува зараснувањето (епителизацијата) на отворените рани кои настануваат како резултат на гангрена и дијабетичен улкус на нозете.

Добрата прокрвеност е од особена важност посебно за оние органи кои имаат зголемена потреба од кислород како што се мозокот, белите дробови, срцето, црниот дроб и други. Со подобрување на циркулацијата се врши и детоксификација на организмот.
Начин на употреба - се зема 2 пати дневно по 150 мл. пред јадење со благо загревање.

Препорака
За максимална делотворност на Коктел Артерико мора да се користи во континуитет најмалку 3 – 6 месеци индивидуално зависно од степенот на болеста и од јачината на симптомите. Исто така се препорачува употреба на Артерико и кај луѓе после 40 година од животот, кои ги немаат овие симптоми или се благо изразени но имаат генетски предизпозиции и надворешни ризик фактори за настанување на одредена болест.
Артерико гарантирано е 100% природен препарат без адитиви ароми, конзерванснии други вештачки додатоци не содржи алкохол. Направен е од суровини од природно потекло и затоа е извонреден за човечкиот организмот.